top banner

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok

Tokaj-Hegyalja szívében, Tokaj városának déli fekvésű lejtőin található a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, melyet egyedi borai és gazdag történelme tesz ma is világszerte ismertté. Első osztályú területei több mint ötszáz éve szakadatlanul szolgálnak uralkodói családokat, a magyar arisztokráciát és a tokaji ínyencségekre vágyó borkedvelőket. A Hétszőlő dűlő históriájának magvait hét szőlőterület egyesítésével a Garai család vetette el 1502-ben. Ezt követően a birtok legnevesebb tulajdonosai között tartják nyilván a Bibliát magyarra fordító Károli Gáspárt, Bethlen Gábor erdélyi fejedelmet, a Rákóczi családot, és a rangos sort a huszadik században a Habsburg család sarjai zárják.

A terület a két világháború között az állami kincstár kitüntetett birtokaként került újratelepítésre. Ezt követően öt évtizeden át Csipkerózsika álmát aludta a Hétszőlő, amikor is 1991-ben a Bordeaux székhelyű Grands Millésimes de France nevű francia cégcsoport rátalált erre a rejtett gyémántra és új fényt kölcsönzött neki. Az új gazda a szőlőtől az erjesztő téren át az érlelő pincéig modern ruhába öltöztette a birtokot, és kibővítette azt a Tokaj belvárosában található történelmi Rákóczi Pincével és a patinás Rákóczi-Dessewffy Kastéllyal.

2009-ben a birtok új tulajdonosra talált Michel Reybier személyében, aki a Hétszőlőben meglátta és megtalálta azt a páratlan értéket és hagyományt, amely által a Tokaj-Hétszőlő méltán illeszkedhetett be a Grand Cru Classé Cos d’Estournel (Saint-Estèphe, Bordeaux), a Chateau Marbuzet és a Goulée birtokok (Médoc, Bordeaux) által alkotott nagy presztízst képviselő birtokcsoportba.


ELSŐ RANGÚ TERROIR

Két első rangú dűlő: Hétszőlő és Nagyszőlő

A birtok meghatározó részét az 1772-es Tokaji Klasszifikáció által első osztályba sorolt dűlők alkotják. Ezek a névadó Hétszőlő valamint a Nagyszőlő. Vulkanikus alapkőzetüket vastagon fedi be a Tokaji-hegyre oly jellemző laza szerkezetű lösztakaró, amely a lejtőkön végignyújtózkodva képezi a birtok egységes szerkezetű, tökéletesen déli fekvésű 55 hektárnyi lejtőit.

A ritka talajt kivételes klimatikus adottságokkal támogatja meg a Tisza és a Bodrog összefolyása, amely tökéletes helyszínül szolgál a Botrytis Cinerea megtelepedésének és kívánt fejlődésének.

Hiszünk abban, hogy az általunk gyakorolt organikus műveléssel a termőtalaj és a tőkék vitalitását megőrizhetjük, és annak érdekében, hogy minden Hétszőlő palack közvetítse ezt a filozófiát kizárólag saját termesztésű szőlőt és aszúszemet használunk boraink elkészítéséhez.

A szőlőfajták megoszlása a borvidéki átlaghoz képest erősen a Furmint felé tolódik (73%), ezt egészíti ki a Hárslevelű (18%), valamint egy kevés Kövérszőlő (5%) és Sárgamuskotály (2%).


HAGYOMÁNY ÉS MODERNITÁS

Változatos borpaletta

A Tokaj-Hétszőlő száraz Furmintja akkor a legfrissebb és aroma összetételét tekintve a legbódítóbb, amikor a must részben hordós, részben acéltartályos erjesztést kap, ezt követi egy kíméletes szűrés majd egy rövid palackos érlelés. Mindezt annak érdekében tesszük, hogy a must gazdag illat-és aromavilágát megtartva kerüljön a bor palackozásra, majd néhány hónap elteltével a pohárba.

A száraz Furminttól eltérően a hagyományos tokaji borkategóriák, úgy, mint a fordítás, szamorodnik és aszúk hordóban erjednek és fejlődnek, mielőtt érlelési ciklusuk hosszú palackos epizódjához érkeznének. A számukra készíttetett kézműves hordók alapanyagát a környező zempléni hegyvidék legkiválóbb tölgyeiből válogatjuk.


A HÉTSZŐLŐ STÍLUS

Kedvező őszi klíma, egyedülálló talaj, és Botrytis-re fogékony szőlőfajták

A kedvező őszi klíma, az egyedülálló talaj, és a Botrytis-re fogékony szőlőfajták olyan természetes kombinációt alkotnak, melynek eredménye a világon páratlan egyensúlyú, komplexitásában lenyűgöző Tokaji bor. A Hétszőlő borok méltón képviselik ezt az értéket, miközben minden egyes palackot a löszös talaj adta selymesség és parfümös frissesség díszít tovább.

Száraz Furmintról vagy aszúról legyen szó, fiatalon üde színnel és tiszta illat-és ízvilággal kedveskednek, ahol az uralkodó jegyek között illatos fűfélék, fehér virágligetek és világos húsú gyümölcsök keverednek. Az érés előrehaladtával a vibráló savak megnyugszanak és belesimulnak a borba, a szín-, illat- és ízvilág elmélyül, és kibontakozik a keleti fűszerek, finom dohány, sötét csokoládé és sötétebb húsú érett vagy szárított gyümölcsök csodálatos házassága.

Ez az elegancia, finomság és komplexitás biztosítja a Hétszőlő borok évszázadok óta fennálló megkülönböztetett értékét.


A Hétszőlő különleges látnivalója a szőlőbirtokon kialakított Szőlő tanösvény. A birtokra látogatók a szőlőterület bejárásával megismerkedhetnek a legfontosabb tokaji szőlőfajtákkal, az időszerű szőlőtermesztési munkákkal.

A Hétszőlő Birtokhoz tartozik a több száz éves Rákóczi Pince, amely Tokaj város szívében, a főtéren várja a látogatókat. A pincét, amely a XV. század elején épült, királyok, fejedelmek, hercegek és tábornokok vallhatták sajátjuknak az évszázadok során. A lenyűgöző méretű lovagterem (28m hosszú, 10 méter széles, 5 méter magas) a borvidék legnagyobb földalatti terme. Napjainkban borbemutatók helyszínül szolgál.


Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu

Felhasználók értékelése: