top banner

Kerékpáron

Kerékpártúrák a Zempléni-hegységben

Írta: Dr. Egri Kiss Tibor
Lektorálta: Dr. Egri Kiss Tiborné

Elsősorban a túrák tervezésében szeretnék segíteni néhány jó túraötlettel, másrészt szeretném bemutatni a Zempléni-hegység néhány sajátos jellemzőjét, ezzel csökkentve az esélyét a kellemetlen meglepetéseknek.
A túrák leírásánál a turista földrajzra fordítom a fő figyelmet.
A látnivalók ismertetésénél nem törekszem teljességre, épp csak megemlítem a fontosabbakat, mert akit érdekelnek a részletek, azok útikalauzokban vagy más szakkönyvekben, illetve az interneten utánanézhetnek.
Az erdőben kerékpározni a jelzett turistautakon csak abban az esetben lehet, ha az útegyüttes használatát az erdészeti hatóság engedélyezte és az út elején táblával feltüntette!
A kerékpártúrák tervezése előtt mérjük fel erőnlétünket és kerékpárkezelési tudásunkat, és ennek megfelelően válasszunk útvonalat!
Egyes útvonalszakaszok rendkívül meredekek, sziklásak, vagy rossz műszaki állapotban vannak, illetve nem minden időjárási körülmény között használhatóak, vagy csak terepkerékpárral javasolt teljesítésük! Az ilyen útszakaszok kerékpáros technikai tudásunknak megfelelően teljesítsük és ha szükséges, akkor a balesetek megelőzése miatt toljuk (vagy vigyük) a kerékpárt! Védjük magunkat!

A Zempléni-hegység sajátosságai:

A Zempléni-hegység vulkanikus eredetű kőzetét sok helyen vízzáró agyagtalaj fedi, ezért esős időben és olvadáskor a dózerutak igen sárosak, nehezen, vagy alig járhatók, néha még gyalog is! Sok a forrás, a patakok bővizűek, látszólag tiszták, de patakból soha ne igyunk! A hegység körül vasútvonalak futnak, ám a Szerencs–Abaújszántó–Hidasnémeti vonalon ritkán közlekednek a vonatok. A Zemplén távol esik a fővárostól és más nagy városoktól, ezért szépsége ellenére kevés a jármű és a turista, ipari üzemek is ritkán fordulnak elő. A vidék híres Tokaj-Hegyalja borairól, a hegység déli és leleti peremén nagy területeken folyik szőlőművelés. A rétekkel tarkított erdőkben jellemző fafajok a tölgy, bükk és a fenyő. Veszélyforrás lehet a ritka és fokozottan védett keresztes vipera, mellyel utakon aligha találkozunk. Nem támad, de ha piszkáljuk, rálépünk, akkor bokatájékon megmarhat, mely ijesztő és fájdalmas érzés. A sebet jódozás után kössük be, a sérültet helyezzük nyugalomba, és vigyük orvoshoz! A gyógyszertárakban kapható viperaméreg elleni oltóanyag. A viperamarás nem halálos, kivágni, kiszívni, kiégetni fölösleges! A jeges borogatás és a Calcium pezsgőtabletta is használ, de marás esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Legelők környékén gyakori a kullancs, agyvelőgyulladás vírusával ritkán, Lyme kórokozókkal gyakrabban (10 %) fertőzöttek. Egy napon belül szedjük ki őket, rendszeresen tartsunk kullancs szemlét! Gyakori a vaddisznó, ám ez is csak kivételes esetben támad, vadászatok alkalmával legyünk óvatosak! Igen ritkán farkas is bekóborol a Kárpátokból, de támadásról nem hallhatunk. Hiúz is él a Zemplénben, de nagyon félénk, így szinte csak a nyomaival találkozhatunk. A legtöbb kellemetlenséget a kutyák okozhatják. Őzet, szarvast, muflont gyakran láthatunk, és sokféle ragadozó madár is él itt. A hegység nagy része a Zempléni Tájvédelmi Körzet területéhez tartozik. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Zempléni Tájegység Irodájának Bodrogkeresztúron van a központja. Kerékpározni a védett és fokozottan védett területen is lehet, de csak az erre kijelölt közutakon, kerékpár- és turistautakon.

Néhány szabály és tudnivaló, amelyket érdemes tudni, illetve kötelező betartani:

-     A jelzett turistautakon a gyalogosoké az elsőbbség! Mellettük csökkentett sebességgel haladjunk el!
-     Ne szedjünk virágot! Növényt kiszedni, károsítani tilos!
-     Saját fogyasztásra gombát, málnát és szedret szabad szedni, kivéve a föld alatt termő gombákat!
-     Védett területen gombát és gyümölcsöket is csak engedéllyel gyűjthetünk!
-     Ne gyűjtsünk rovarokat, ne zavarjuk az állatokat, madarakat!
-     Ne károsítsuk a sziklákat, a barlangokat!
-     Tüzet csak kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk, de tűzgyújtási tilalom esetén még ott sem!
-     Sötétedés után ne tartózkodjunk az erdőben!
-    Táborozni csak az erdészet, a tájvédelmi körzetben pedig az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség engedélyével szabad.
    Címük: Miskolc, Mindszent tér 4., vagy 3501 Miskolc, Pf.: 379. Tel. +36 46 517300
-    Aggteleki Nemzeti Park Zempléni Tájegység Iroda címe: 3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth út 30.
-    Ne szemeteljünk, a hulladékot vigyük magunkkal az első szemétgyűjtőig!
-    A természetvédelmi őrök utasításait tartsuk be!
-    Óvjuk és védjük a természetet!

A Zempléni-hegységben elegendő turistajelzés van, ezek színét megadva sávjelzésre gondolok.
Hétvégeken megnövekszik a turisták száma, sok kirándulóval találkozhatunk Tokaj, Sárospatak, Kőkapu és Sátoraljaújhely vidékén, utóbbi sípályája közelében a síszezonban is.
A főbb közlekedési útvonalak a Bodrog- és a Hernád-völgyében vezetnek.
A hegységet nyugatról a Mád – Abaújszántó – Abaújkér 39. sz. főút és az Abaújkér – Kéked 3709, 3713 sz. utak, délről és keletről a Szerencs – Sárospatak – Sátoraljaújhely 37. sz. főútvonal szegélyezi.
Ezeket kötik össze az Abaújkér – Erdőbénye 3705 sz. út, a Vilmány – Fony – Regéc – Tolcsva 3715, 3716 sz. utak, a Hidasnémeti – Gönc – Telkibánya – Pálháza 3708 sz. út, valamint a Hollóháza – Pálháza – Sátoraljaújhely 3719 sz. út.
Szállást turistaszállókban, szállodákban, panziókban, erdészházakban és magánházakban is kaphatunk.
A kerékpártúrák tervezését és teljesítését megkönnyíti, egyes túráknál pedig kifejezetten szükséges a hegység turistatérképének használata!
Elsősegélynyújtásra a kis falvakban alig van lehetőség, ezért kötszer és sebellátáshoz szükséges anyag legyen nálunk! Kórház Sátoraljaújhelyen és Szikszón található.
Élelem a nagyobb településeken vásárolható, ám a kis falvakban hétvégeken kenyér nem kapható!
A Zempléni-hegység minden időben ajánlható kerékpártúrázásra, mert esős időben is tudunk haladni az aszfaltozott kerékpár- és erdészeti utakon. A nyári nagy melegben a hűvös Északi Zemplén, a hideg koratavasz és késő ősz idején a Déli Zemplén a kellemesebb.
Az Európai Uniónak köszönhetően az országhatárt bárhol átléphetjük, de személyi okmányaink mindig legyenek nálunk!

Az erdészet kérése, hogy az öt főnél nagyobb csoportok túrája esetén a területileg illetékes erdészetnél egyeztessenek útvonalat és időpontot, mert vadászat vagy rendezvények esetén bizonyos területeket le is zárhatnak!
Az erdészetek üzemi útjait erdőgazdálkodási feladatok ellátására alakították ki, ezért azok nem minden időjárási körülmény mellett kerékpározhatóak. Az erdészeti üzemi utakon főleg munkanapokon erdőgazdálkodási, szállítási feladatok végzése miatt nagy össztömegű gépjárművek jelenlétére is számítanunk kell, előlük időben térjünk ki, és ha kell, álljunk félre!
Az erdészet üzemi útjain mindenki saját felelősségére közlekedhet! Az utak állapotából keletkezett személyi sérülésért, anyagi kárért az erdészet semminemű felelősséget nem vállal és kártérítést nem fizet! A nehéz besorolású kerékpárutak bejárásával és a kiadvány tartalmával az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. nem ért egyet e körben felelősségét teljeskörűen kizárja.
Az erdészeti utakon lehetőleg munkaszüneti napokon túrázzunk, áprilistól szeptemberig.
A KRESZ utasításait tartsuk be, az erdei utakon se haladjunk vagy álljunk le csoportosan!
Erdei utakon legfeljebb 30 km/óra sebességgel haladjunk!

Sem gyalogosan, sem kerékpárral nem vehető igénybe:

-    az erdősítés területe, amíg a rajta lévő faállomány a két méter átlagos magasságot el nem éri
-    az erdőrezervátum magterülete    

Az erdészet üzemi sorompóval el nem zárt útjain mindenki saját felelősségére közlekedhet!
Erdőben sportverseny rendezéséhez (a szervezett, csoportos túra is ilyen) az erdőgazdálkodó előzetes hozzájárulása kell, technikai sportverseny rendezéséhez pedig ezen felül az erdészeti hatóság engedélye is szükséges! Az erdő látogatására vonatkozó szabályok megszegése erdővédelmi bírság kiszabását vonhatja maga után!
 

A Tokaj-Hegyalja-Taktaköz, Hernád-völgye Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület a honlap felhasználóját ért esetleges kárral, balesettel, eltévedéssel kapcsolatos és tájékozódásból fakadó problémákért semmilyen felelősséget nem vállal!

Kerékpártúra útvonalak a Nyír-Karta Bt. által kiadott Zempléni-hegység Turista- és kerékpártúra térképből lettek felhasználva.
Írta: Dr. Egri Kiss Tibor
Az anyag részben vagy egészben történő felhasználása, másolása, sokszorosítása csak a Nyír-Karta Bt. írásbeli engedélyével történhet!
4400 Nyíregyháza, Selyem u. 20.
Tel./fax: 06 42 404 896, 06 30 9436 836
E-mail: info@nyirkarta.hu  
www.nyirkarta.hu, www.terkepdiszkont.hu
Térképkészítés és forgalmazás.


Bringa Piknik 2019

2019-04-10
Egészség, sport, jó hangulat, szuper társaság. Idén is erről szól a Bringa Piknik!  ...

Kerékpártúrák országúton

Elsősorban a túrák tervezésében szeretnénk segíteni néhány jó túraötlettel, másrészt szeretnénk bemutatni a Zempléni-hegység néhány sajáto...

Két keréken a történelmi borvidéken

2016-02-16
A kerékpározás az utóbbi években nemcsak praktikussága miatt éli virágkorát, hanem az ahhoz kapcsolódó életmód miatt is. Kiváló lehetőség egy jó te...

Kerékpártúrák terepen

Elsősorban a túrák tervezésében szeretnénk segíteni néhány jó túraötlettel, másrészt szeretnénk bemutatni a Zempléni-hegység néhány sajáto...

Szőlő tanösvény

A Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok tanösvénye, kivételes fekvése, a birtok jó megközelíthetősége, a birtokon kialakított jelzett útvonalak, valamint a kivételes gondosságú szőlőművelés, rendkívüli lehetőséget biztosít arra, hogy mindenki felfedezze...

Kifli – tó (Csobaj)

A település értékes része a szinte érintetlen környezetű Kifli-tó növény- és élővilága. A holtág természetes lefűződéssel a 19. században keletkezet...

Hódoslapos-tó, Ökör-tó

Védett természetvédelmi tórendszer a falu határában. A tavak a Tisza mellékágainak leválásával keletkeztek, vizüket ma a fenékforrások és a csapadékv&ia...