top banner

Kerékpártúrák országúton


I. sz.: Tokaj - Tarcal 8 km - Mád 19 - Tállya 26 - Abaújszántó 31 - Cekeháza 34 - Aranyos-völgy 37
- Nyereg /280 m/ 45 - Erdőbénye 50 - Szegilong 56 - Tokaj 70 km

A túra hossza, járhatósága: 70 km műúton. Szintemelkedés: + 300 m.     A túra ideje: 7 óra. Hómentes időben áprilistól decemberig teljesíthető.
A túra jellemzése: A Zempléni-hegység déli részén körülvezető, az elején forgalmas műúton haladó, majd szőlők, erdők között vezető, végül a Bodrog partján visszeatérő könnyű útvonal. A 37. sz. főútvonalon kerékpárral közlekedni tilos!
Látnivalók: Tokajban a Tisza és a Bodrog folyó, a régi borospincék, a Bormúzeum, a Finánc-dombi kilátóhely, a szép faszobrok, Tokaj-hegyalja híres szőlői. Tarcalon a Sebeő-kúria (ma óvoda) és a Rákóczi-ház. Mádon a zsinagóga, Tarcalon a Terézia-kápolna 1750-ből. Tállyán a régi házak, a Lavotta-emlékmű, a Rákóczi-ház, a Balogh-kúria, és a templom, amelyben Kossuth Lajost is keresztelték. Abaújszántón az erődített templom és borospincék, Cekeházán a régi kastély, majd az Aranyos-völgy, a Nyereg (280 m). Utána balra a Ligettanyán lévő kaolinőrlő, jobbra a juhászat, Erdőbényén a Szirmay-kastély, a Budaházy-Fekete-kúria és a koleraoszlop. Bodrogkeresztúron a régi templomok, a Csodarabbi sírja, a Rákóczi-ház, a Máriássy-kúria, a faluháza és a hét vezér faszobrai.
A Bodrog partján az 5 fkm-nél fürdőhely található.
Minden év májusában ezzel megegyező útvonalon, de ellentétes útiránnyal kerül megrendezésre a„Tekerj a Hegy're!”kerékpáros túra, melynek szervezői a tokaji Kulturális és Konferenciaközpont, Tokaj városa és a TTHE.

II. sz.: Szerencs vá. - Ond 4 km - Tállya 11 - Abaújszántó 15 - Abaújkér 15 - Korlát 26 - Fony 32 - Regéc 38
- Nyereg /430 m/ 39 - Óhuta 43 - Tolcsva vá. 60 km / - Szegi 66 - Mezőzombor 78 - Szerencs 81 km /

A túra hossza, járhatósága: 60 km, műúton. Szintemelkedés: + 400 m. A túra ideje: 6 óra.
A túra jellemzése: a Zempléni-hegység nyugati- és középső részén átvezető igen látványos útvonal, kis- és közepes forgalmú utakon. Többnyire könnyű út, Fonytól Óhutáig kissé nehéz.
Látnivalók: Szerencsen a Cukormúzeum, a Rákóczi-vár a Zemplén Múzeummal, valamint a református templom. Tállyán a templom, a Rákóczi-kúria és a borospincék. Boldogkőváralján a Péchy-Zichy-kastély és parkja, a tájház és Boldogkő vára. Regécen a várrom, Óhután a szép környék és az érdekes házak. Tolcsván a gótikus stílusban épült hagymakupolás r.k. templom, a Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza, valamint több szép kastély. A falu szőlője és bora is híres. Olaszliszkán a gótikus r.k. templom és a Bodrog folyó. Innen vonattal megyünk vissza Szerencsre, de aki jó erőben van, az vissza is tekerhet.

III. sz.: Mezőzombor vá. - Gönc 40 km - Telkibánya 50 - gúnyakúti nyereg /350 m/ 54 - Pálháza 64
- Széphalom 74 - Sátoraljaújhely 80 km

A túra hossza: 80 km, műút, ebből 18 km kerékpárút. Szintemelkedés: + 400 m. A túra ideje: 8 óra.
A túra jellemzése: A hegység nyugati szélén kissé forgalmas úton vezet Göncig, onnan tovább kis forgalmú utakon és szép erdős tájon halad. Könnyű, ám hosszú túra, mely a kisbózsvai elágazástól Sátoraljaújhelyig kerékpárúton (a régi kisvasút töltésén) halad. Az országhatár közelsége miatt személyi okmányaink legyenek nálunk!
Látnivalók: Tokaj-Hegyalja híres szőlői, Mádon a zsinagóga és a Csodarabbi sírja. Útközben Boldogkő vára, Vizsolyban a református erődtemplom és a Biblia. Göncruszkán a régi templomok és a Bárczay-Patay-kúria, Göncön a Huszita-ház, Telkibányán a gótikus stílusban épült református templom, az azt övező kopjafás temető és az Abaúji Múzeum. Továbbhaladva Mátyás király kútja a Jegesbarlanggal és Szép Ilonka sírjával, Széphalmon a Kazinczy emlékpark a Magyar Nyelv Múzeumával, Sátoraljaújhelyen a Kazinczy Ferenc Múzeum, a Bortemplom épülete és a Magyar Kálvária.

III/A sz.: Hidasnémeti vá. - Gönc 7 km - Telkibánya 17 - gúnyakúti nyereg /350 m/ 21
- Pálháza 31 - Sátoraljaújhely vá. 47 km

A túra hossza: 47 km, műút, ebből 18 km kerékpárút. Szintemelkedés: + 300 m. A túra ideje: 5 óra.
A túra jellemzése: Kis forgalmú műúton, szép tájon vezető könnyű túra, amely a kisbózsvai elágazástól  Sátoraljaújhelyig kerékpárúton (a régi kisvasút töltésén) halad.
Az országhatár közelsége miatt személyi okmányaink legyenek nálunk!
Látnivalók: A Hernád folyó, Gönctől pedig a III. sz. túránál leírtak.

III/B sz.: Hidasnémeti vá. - Tornyosnémeti 3 km - Abaújszina (Seňa) 7 - Hernádzsadány (Ždaňa) 19
- Eszkáros (Skároš) 22 - Hollóháza 30 - Füzérkomlós 35 - Pálháza 42 - Sátoraljaújhely 58 km

A túra hossza: 58 km, műúton. Szintemelkedés: + 400 m. A túra ideje: 6-7 óra.
A túra jellemzése: Általában kis forgalmú utakon, illetve Szlovákiában egy szakaszon forgalmas országúton vezető könnyű túra. Hollóházától Sátoraljaújhelyig kerékpárúton (a régi kisvasút töltésén) halad.
A határátlépés miatt miatt személyi okmányaink legyenek nálunk!
Látnivalók: Hernádzsadánynál a folyón új erőmű, Eszkáros felett a II. világháborús emlékpark, Hollóházán a modern templom és a Porcelán Múzeum.

IV. sz.: Gönc - Halas-tó 7 km - Abaújvár 10 - Kéked 14 - Bodó-rét 24 (kitérő) - Hollóháza 28 - Füzérkomlós 35 - Nyíri 38 - Telkibánya 54 - Gönc 64 km

A túra hossza: 64 km, műúton. Szintemelkedés: + 800 m. A túra ideje: 7 óra. Járható áprilistól novemberig.
A túra jellemzése: Kis forgalmú utakon, szép tájon vezető út. A szintemelkedés miatt egy napi könnyű, de kiadós túra.
Az országhatár közelsége miatt személyi okmányaink legyenek nálunk!
Látnivalók: A Hernád folyó, Kékeden a Melczer-kastély és az egykori strand, a Bodó-réten az üdülőházak, Hollóházán a modern templom és a Porcelán Múzeum, valamint egy kitérővel Füzéren a vár.
A IV. sz. túra rövidebb változata: a Bodó-réti kitérő elhagyásával további 8 km-rel és 300 m szintemelkedéssel könnyebbé tehető.

V. sz.: Szerencs - Monok 10 km - Golop 4 - Abaújszántó 19 - Pere 25 - Gibárt 30 - Abaújkér 33  
- Tállya 43 - Rátka 47 - Szerencs 54 km

A túra hossza: 54 km, műúton. Szintemelkedés: + 200 m. A túra ideje: 5 óra.
A túra jellmzése: Gyér forgalmú utakon, dombokon és szántók között vezető útvonal.
Látnivalók: Szerencsen a Rákóczi-vár a Zempléni Múzeummal, a Cukormúzeum, valamint a református templom. Monokon a Kossuth Emlékmúzeum, a Monaky- és Andrássy-kastélyok. Golopon a Vay-kastélyok, az Új-kastélyban az Ősi Magyar Címertár. Abaújszántón a templomok, továbbhaladva a Hernád folyó, Gibárton az ipari műemlék vízi erőmű, Abaújkéren a Bárczay-kastély. Tállyán a Lavotta-emlékmű, a Rákóczi-ház, a Balogh-kúria, és a templom.

VI. sz.: Bodrogkeresztúr vá. - Olaszliszka 10 km - Sárospatak 23 - Vajdácska 30 - Alsóberecki 37
- Sátoraljaújhely 44 km / - Sárospatak 23 - Sátoraljaújhely 33 km, az új kerékpárúton is megtehető/

A túra hossza: 44 km, műúton. Szintemelkedés: + 50 m. A túra ideje: 4 óra. Egész évben járható.
A túra jellemzése: A hegység déli szélén, a Bodrog közelében, kis forgalmú változó minőségű műúton vezető, könnyű és egyszerű túra. A 37. sz. főútvonalon a kerékpáros közlekedés tilos!
Látnivalók: Tokaj-Hegyalja híres szőlői, a Bodrog folyó és hangulatos ártere, a hegység szép panorámája. Olaszliszkán a különleges tornyú r.k. templom és a hősi emlékmű, Bodrogolasziban a Lónyay-kastély és a román kori templom. Sárospatakon a Rákóczi-vár, a templomok, a Református Kollégium, a szoborkert, az Árpád Vezér Gimnázium, a Művelődés Háza, a végardói városrészben pedig a melegvizes strand. Sátoraljaújhelyen a Kazinczy Ferenc Múzeum, a Bortemplom épülete és a Magyar Kálvária. Meleg időben fürödhetünk a mély, kellemes vizű Bodrogban.

VII. sz.: Sátoraljaújhely - Pálháza 17 km - Gerendás-rét /440 m/ 29 - Háromhuta 36
- Regéc 45 - Mogyoróska 48 km

A túra hossza: 48 km, műút, ebből 12 km kerékpárút. Szintemelkedés: + 500 m. A túra ideje: 5 óra.
A túra jellemzése: A hegység közepén, kis forgalmú utakon,  szép tájon vezető könnyű út.
Látnivalók: Sátoraljaújhelyen a Kazinczy Ferenc Múzeum, a Bortemplom épülete és a Magyar Kálvária, Széphalmon a Kazinczy emlékpark a Magyar Nyelv Múzeumával. Pálháza-Ipartelepen az Erdészeti, Vadászati és Természetvédelmi Gyűjtemény és a perlitbánya, a Vajda-völgyi kisvasút, Újhután a Waldbott-kastély, Óhután a régi házak. Regécen a várrom, és végig utunk során a szép zempléni rétek.    

VIII. sz.: Sárospatak - Károlyfalva 7 km - Bányi-nyereg /200 m/ 10 - Rudabányácska 13
- Sátoraljaújhely 20 - Sárospatak 30 km

A túra hossza: 29 km, ebből 12 km műút és 17 km kerékpárút. Szintemelkedés: + 100 m.
A túra ideje: 3 óra. Egész évben járható. A túra jellemzése: Kis forgalmú utakon vezető, könnyű, rövid túra. Szántók, rétek között, és a Bányi-nyereg környékén erdős területen haladunk, a panoráma végig élvezetes.
Az országhatár közelsége miatt személyi okmányaink legyenek nálunk!
Látnivalók: Sárospatak és Sátoraljaújhely látnivalóin kívül a Botkői pihenőerdő, a Sátoros-hegyek látványa, a Bányi-nyereg és a Bornemissza-forrás.
A túra után meg is fürödhetünk a végardói termál strandon, vagy a Bodrogban, a kijelölt helyeken.

 

A Tokaj-Hegyalja-Taktaköz, Hernád-völgye Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület a honlap felhasználóját ért esetleges kárral, balesettel, eltévedéssel kapcsolatos és tájékozódásból fakadó problémákért semmilyen felelősséget nem vállal!

Kerékpártúra útvonalak a Nyír-Karta Bt. által kiadott Zempléni-hegység Turista- és kerékpártúra térképből lettek felhasználva.
Írta: Dr. Egri Kiss Tibor
Az anyag részben vagy egészben történő felhasználása, másolása, sokszorosítása csak a Nyír-Karta Bt. írásbeli engedélyével történhet!
4400 Nyíregyháza, Selyem u. 20.
Tel./fax: 06 42 404 896, 06 30 9436 836
E-mail: info@nyirkarta.hu  
www.nyirkarta.hu, www.terkepdiszkont.hu
Térképkészítés és forgalmazás.

Felhasználók értékelése: