top banner

Vízen

A vízitúrázás az egyik legüdítőbb, teljes kikapcsolódást adó időtöltés. Amikor hajóba szállhat az ember, nincs más csak a víz varázsa, a szellő érintése, a parti élet rezdülései, a felröppenő madarak és a szálló felhők. Az egyes folyamkilométerek mellett nemcsak a település nevét, a táborhelyek, kempingek, helyét láthatjuk, hanem a kultúrtörténeti látnivalókat is megtekinthetjük.

A helyi mesevilág szerint a szegi Várhegyen lévő mesebeli tündérvárban egykor tündérek éltek, akik gyakran labdázással múlatták az időt. A labda néha leesett, ilyenkor a tündérek sírtak. Könnyeikből keletkezett a Bodrog. - Ez a könnyes, szép folyó máig lenyűgözi az ide érkezőket. Tavasszal, az áradás idején a Nagykopasz-hegyről vagy a szegi Várhegyről nézve is egyetlen, több kilométeres összefüggő vízfelületnek tűnik a Bodrog, amelyből itt-ott fák lombja, bokrok ága látszik csak ki. Ilyenkor csónakkal megközelítve az árteret különleges, csak erre a tájra jellemző madarakat, növényeket lehet megnézni. Nyáron megszelídül a folyó, ilyenkor kiváló lehetőséget teremt kajak-kenuzásra, csónakázásra, horgászásra. Kiemelt értéket képvisel Bodrogzug madárvilága: ritka ragadozó madarak, valamint számos vízi és gázlómadár faj él itt, de az ártér a madárvonulásnak is fontos állomása. Ennek köszönhetően 1989-ben felkerült a RAMSARI területek listájára, mint nemzetközi jelentőségű vízimadár-lelőhely. A Tokaj-Bodrogzug tájvédelmi körzet területén vízitúrázni egyénileg és csoportosan is csak a Természetvédelmi Hatóság előzetes engedélyével lehet. A Bodrogzug területére a belépéshez az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adja ki az engedélyt. Az engedélyek beszerzésében, illetve a vízitúrák útvonalának kialakításában a térség vízitúra-szervező szakemberei készséggel állnak rendelkezésre.

Vízitúra a Bodrogzugban itt.

A Bodrogon Sárospataktól lefelé ereszkedve érdemes megpihenni Szegiben, ahol a túrázók számára szálláshelyet, étkezési és főzési lehetőséget, sátorhelyet kínál a turisztikai vízi bázis. Aki innen szeretne kisebb túrát tenni, azok a vízi bázis kajak és kenukölcsönzőjét is igénybe vehetik.

A Bodrog Tokajban találkozik a Tiszával. A kisvárosba érkező vendég egyórás sétahajó járatokon csodálhatja meg a Tiszát és a Bodrogot, vagy borkóstolóval egybekötött hajókiránduláson is részt vehet. A jachtkikötőben kisebb hajók várják utasaikat, de kajak és kenukölcsönzésre is lehetőség van.

A térségben több helyen, Mádon, Tarcalon és Erdőbénye határában is találhatók horgásztavak, de látogatható a tarcali tengerszem is.

Alábbiakban a vízi túrázáshoz segítséghet nyújtó turisztikai szolgáltatókat gyűjtöttük össze.


Vízitúra a Bodrogzugba | Kenubázis - Tokaj

Ha jó az idő, irány Tokaj! Várnak a folyók. A Bodrogköz érintetlen ártere csatornákon bejárva csodálható meg, páratlan növény és állatvilága ritka kincs....

Kenutúra | Toldi Fogadó ***

Utunk során a Bodrog folyó vízi élőlényeinek megfigyelése mellett megtanulunk egymásra figyelni, elsajátítjuk az evezés fortélyait. Vezetőnk segítségével megismerhetjük a folyó jellegzetes növény- és állatvilágát. A táv 20 folyami kilométer,...

Zenit Vízibázis

A Zenit Vízibázis a Vízisport Turistaház 20 éve működő sporteszköz kölcsönzőjének fejlesztése révén jött létre 2013-ban. Európai Uniós pályáz...