top banner

Grand Tokaj

A Grand Tokaj a Magyar Állam tulajdonában lévő Nemzeti Pincészet. A több mint 300 éves történelmi tokaji borvidék, amely 2002 óta az Unesco Világörökség része, legnagyobb borászataként a magyar borászati tradíció és hagyomány legfőbb őrzője és védelmezője. A Nemzet Pincészete több mint félévszázados borászati tapasztalattal rendelkezik, ezáltal mindig is meghatározó szereplője volt Tokaj-Hegyalja életének.

A borászat az elmúlt néhány évben jelentős átalakuláson ment keresztül. Ez a fejlesztés érintette a vállalat teljes egészét a vállalatirányítástól kezdve, a saját szőlőterületek rekonstrukcióján át, az érlelő hordópark teljes körű felújításáig. Így jött létre a Tokaj Kereskedőháznál a borvidék egyik legkorszerűbb borászati technológiája.
Az elmúlt évek fejlesztései és ez a borászati beruházás méltó a tokaji bor és a tokaji borvidék hírnevéhez, összhangban van a hegyaljai tradíció megőrzésére irányuló törekvésünkkel és biztosítja boraink kiváló minőségét.
Az elmúlt bő fél évtizedben a Tokaj Kereskedőház a korábbi évekhez, sőt, évtizedekhez képest is tökéletesen megváltozott. Ez a Tokaj Kereskedőház már nem „az a Kerház”.
Tokaj-hegyalja egyetlen nemzeti tulajdonban lévő pincészete mára technológiailag és a borminőség szempontjából is eljutott a modernizációnak arra a fokára, ahol immár nem a mennyiséggel, hanem a minőséggel kereskedik.


Szegi Pince

A Tokaj Kereskedőház több mint negyed százada alakította ki Szegi és Szegilong határában a Hatalos-hegyen a tokaji borvidék legnagyobb méretű pincéjét. Négy - több száz éves - földalatti kőporbányát köt össze ez az öt kilométernyi kétszintes pincerendszer, mely Közép-Kelet Európa legnagyobb borospincéje. A közel 400 éves kőfejtő az évszázadok folyamán alakult ki. A belőle kitermelt kőport háztartási súrolóanyagnak és építőanyagnak használták.

A kétszintes pincerendszer alsó szintjének hőmérséklete 10-11 oC, melyet döntően aszú borok érlelésére használunk. A felsőszint 11-12 oC hőmérsékletű, amely a szamorodni borok érleléséhez ideális. A Tarsovits terem külön egysége a pincének, amely az öt hajós elrendezéssel 3.500 hl bor érleléséhez biztosít optimális környezetet. A pincében jelenleg 5400 db tölgyfahordó található 20.300 hl kapacitással.
A pince felső szintjén helyezkedik el a bormúzeum. Három termében 29.000 palack került elhelyezésre. A legrégebbi évjárat az 1920-as évből való. A szortiment a 70-es évek végéig nyúlik. A palackok - mint a tokaji pincékben általában - állítva kerültek tárolásra, amit a páratartalom és az állandó hőmérséklet tesz lehetővé. Így tud kialakulni a palackokon a nemes penésszel, amely a világon egyedülálló megjelenést biztosít eme nemes tokaji borok számára.
A prémium kategóriájú borokat szintén a felső szinten, a muzeális résszel szemben, két teremben érleljük palackban. Jelenleg 138 ezer palack van itt betárolva. Ezen palackok érlelése fektetve történik, a speciálisan kialakított homokágyakon. Külön egymástól fallal elválasztott részekben, amelyek befogadóképessége egységesen 6.700 palack. Az itt töltött több éves esetleg évtizedes palackos érlelés során kerülnek a prémium kategóriájú borok a boltok polcaira és a fogyasztók poharába.


A pince három kóstoló részből áll, melyek változatos vendégfogadást tesznek lehetővé.

  1. A borkápolna nyolcszögletű 5 m2 átmérőjű és 18 személy befogadására alkalmas. A sárospataki vár "Sub Rosa" termének mintájára készült.
  2. A lovagterem 8 x 5 m-es téglalap alapterületű és 35 fő kényelmes kóstolását teszi lehetővé.
  3. A nagy terem 5,5 x 19 m-es téglalap alapterületű és akár 120 főt tud befogadni.

Ezen kóstolótermek lehetőséget biztosítanak különböző méretű látogatócsoportok fogadására.

A Szegi Pincénkbe látogató vendég borkóstolás során ismerkedhet meg a cég kiváló boraival és azok széles szortimentjével, miközben rövid földtani, szőlészeti és borászati ismeretekhez juthat egy kis történelmi fűszerezéssel egybekötve. A pincelátogatás és a nemes borok kóstolása után, a pincéből a felszínre érve az utazás záró akkordjaként, a híres cseresznyefánál az egyik legszebb hegyaljai panorámában gyönyörködhet az a kedves látogató, aki felkeresi pincénket.


Cím: 3981 Szegi, Hatalos hegy külterület
Megközelítés: Miskolc felől a 37-es főúton haladva a Bodrogkeresztúri elágazást elhagyva a 44-45. km között bal oldalon látható a pincészet. Két óriás tokaji palack van kiállítva a domboldalon.
Férőhely: 120 fő


Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu

Felhasználók értékelése: