top banner

Budaházy–Fekete Kúria"Álmodunk egy bort, a Budaházy–Fekete Kúria borát, amely bor felmutatja Erdőbénye, a szőlős kertjeink, a pincénk szépségét, harmonikus kapcsolatát a környezettel, a terület örökségével. A pince nemcsak egy eszköz a jó bor készítésére, hanem meghatározó vektora a megálmodott bor imázsának. Nem egyszerűen csak őrzői vagyunk egy örökségnek, hanem építői, alkotói is kívánunk lenni."
Dávid Rémusz - birtokigazgató/tulajdonos

A birtokközpont Erdőbénye szívében az 1650-ben épült Budaházy–Fekete Kúriában található. A család 1996-ban újította fel az épületet, majd megalapította 2012-ben a borászatot. A család álmainak megvalósítása közben mindig a fenntarthatóság és a természet tisztelete jelentette a legfőbb irányvonalat, így a kezdetektől bioművelést alkalmazunk és borainkat adalékanyag mentesen készítjük. 2018-tól hivatalosan is biominősített a borászat. 2020-tól pedig a birtokközpontban a Kúria Bisztró megnyitotta kapuit, ahol természetes helyi alapanyagokból készült bisztróételekkel várjuk a vendégeket a csodálatos erdőbényei borok mellé.

Területeink, szőlészeti filozófiánk
Szent Mihály dűlő (Olaszliszka): 10,4 ha jelen pillanatban nem áll művelés alatt.
Rány dűlő (Vámosújfalu):
4,4 hektáros egybefüggő, különálló tábla 220X90 térállással, furmint 30%, hárslevelű 30%, sárgamuskotály 30%, kövér 10% fajtaelosztással. A talaj főként andezit, szalagos riolit és ezeknek tufái, illetve egy nagyon kis részen nyiroktalaj. A terület nagyrészén a termőréteg 30-40 cm-rel a felszín felett kezdődik és csupán 40-50 cm vastag. 2010-es telepítésű alacsonykordonos rövidcsapra metszett tőkéinken 80-100 dkg szőlőt hagyunk minden évben, melyet nagyrészt a szezon eleji hajtásválogatással már szabályozunk. Növényvédelmi filozófiánk lényege, hogy az egészséges jól táplált növény megvédi magát, így eleve elkerülhetőek a fertőzés okozta problémák. A növény „gyomra” a talaj, számunkra a legfőbb feladat a földben már meglévő tápanyagok felvehetővé tétele mely a növény gyökérzetének egészségesen tartása, kártevő mentesítése hiperparazita gombákkal (trichoderma asperellum, beauveria bassiana). Folyamatos lomb, gyökér labor vizsgálatokkal „kérdezzük” meg a növényt, hogy mire van szüksége, ezzel megelőzve a tápanyaghiány kialakulását, illetve a mikro, makro elemek egyensúlyának felborulását. Mindezek mellet még használunk a talajjavításra ásványokat Dudarit, Zeolit, Alginitet melyeknek 2-100um őrleményeit a levélre is kijuttatva egyéb jótékony hatásait is kihasználjuk pl. biztosítja a növény nyomelemigényét gátolja kértevő rovarok, kártékony gombák szaporodását. Megfelelő gyakorisággal ezeket a szereket használva gyakorlatilag megvédtük a növényt.

Végső cél: minimális beavatkozással elérni, hogy a szőlő "önfenntartóvá váljon" tehát az ősi talajflóra és fauna visszaállítása kiegyensúlyozott tápanyag és szervesanyag kijuttatásával.

Feldolgozás
A megfelelő szüreti időpont kiválasztása után ládás szüreteléssel behordjuk a feldolgozás helyére a szőlőt ahol, ha nem megfelelő a hőmérséklete (max 18 C°) lehűtjük és megkezdjük a fürtök egyenként kézzel való átválogatását, mely során esetleges levél és szármaradványoktól megtisztítjuk és csak a teljesen egészséges fürtük kerülnek a présbe. Teljes fürtösen préseljük a szőlőt a prés hűtőköpenyével a cefrét folyamatosan 16-18 C° fokon tartva oxigénmentesen, amit a préseléshez hasznát védőgázzal érünk el. 24 órás must ülepítés után, kiválasztott technológia függvényében tartályba vagy hordóba kerülnek a borok, ahol irányított erjesztéssel erjednek ki.

Filozófia a borok mögött
Borok készítése közben elsősorban a szőlő fajtajellegének, gyümölcsösségének megőrzése a fő célunk. A borok nagyobb százaléka tartályban erjed és érik, teljesen reduktív körülmények között. Ez mindig a végleges tétel alapját képezi és ebbe házasítjuk bele 220l-es zempléni szerednyei hordóban ért, vagy esteleg abban is erjedt részt. Így ízében egy rendkívül komplex, de illatában mégis reduktív frissességet fiatalos jegyeket hordozó borokat kapunk. A borok készítése során fő célunk, hogy a lehető legkevesebb beavatkozással, a legtermészetesebb formában kerüljenek a borok a fogyasztókhoz. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy mellőzzük kémiai anyagokat melyek „kifésülik” a bort a mihamarabbi fogyaszthatóság érdekében. Inkább a pincében való palackos érlelésben látjuk a megoldást ezzel biztosítva a borok természetes fejlődésen menjenek át és saját szépségükben jelenjenek meg a pohárban.

Budaházy Fekete Kúria története:
Az 1650-ben épült kúria a falu legöregebb épülete. Nemcsak Erdőbénye hanem egész Tokaj hegyalja egyik legértékesebb épített öröksége. 1990 -ig állami tulajdonban volt a Kossuth Szőlőtermelő Szövetkezet és a hegyközségi székház működött benne. 1996 -ban debreceni származású család vásárolta meg és állította helyre több éves munkával pénzt és időt nem kímélve szorosan együttműködve régész és műemlékvédelmi szakmérnökökkel. Ennek köszönhetően a kúria épülete a 2000-es évekre nem csupán megmenekült az enyészettől, hanem eredti állapotába várja az idelátogatókat. 2013-tól látogatható a kúria parkja, ami a Fekete Kúria Pincészet birtokközpontjaként is funkcionál, illetve 2020 -tól a Kúria Bisztró vendégei nemcsak egy finom pohár bor mellet élvezhetik a festői szépségű udvar és épület varázserejét, hanem fogyaszthatnak is a nagy gondossággal helyi termelőktől beszerzett alapanyagokból készült ételekből. Így nem kizárólag megmentésre került az épület, hanem vissza lett integrálva gazdaságilag hegyalja életébe és az évente megrendezésre kerülő Bor, mámor, Bénye fesztivál révén kulturális központként is megjelenik.

Kapcsolat:
Budaházy Fekete Kúria
Cím: 3932 Erdőbénye, Vörösmarty utca 4.
Telefon: +36 30 860 6261
Web: https://www.bfk-tokaj.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/Budahazy.Fekete.Kuria
Facebook: https://www.facebook.com/kuriabisztro/

Felhasználók értékelése: