top banner

60 éves a tokaji városi könyvtár950 éves Tokaj, a magyarság emblematikus városa, a tokaji aszú névadó települése, hungarikum, világörökségi helyszín, a fehér borok, a színes kultúra és a tolerancia városa. A magyar nemzet és a nemzeti összetartozás egyik szimbóluma. Ráadásul a Németi Ferenc Városi Könyvtár is jubileumát ünnepli, hisz idén lett 60 éves! Ezért a könyvtár és a Kulturális Központ munkatársai közösen szerveznek programokat, így „jubiláló köszönt jubilálót” Tokajban.
Nézzük, milyen programok várhatók az év első felében!
Indításként már Posta György polgármester tartott előadást, az emlékévről is szólva. Ezt követően havonta több alkalommal különböző témákban (irodalom, építészet, borászat, természet, egyház, sport) tokaji, illetve Tokajhoz szorosan kapcsolódó előadókat invitálunk a 60 éves – hangulatos, barátságos - könyvtárunkba.
A február hónap rendkívül izgalmasnak ígérkezik, hisz Bányai D. Ilona íróval találkozhatnak. Ő az, aki történelmi regényt írt városunk vonatkozásáról, ennek rejtelmeibe avatja majd be az érdeklődőket.
Egy virtuális sétán is részt vehetnek Szegedi Márta segítségével, ezen megismerhetik a legfontosabb tokaji épületek és intézmények történetét.
Egy rendhagyó eseménnyel is készülünk a „Társművészeti est” keretében. Tokaj város Vegyeskara évtizedek óta állandó résztvevője, üde színfoltja a város kulturális eseményeinek, most azonban (először) a kórus néhány tagja más művészeti ágban áll majd „színpadra” a nyilvánosság elé, így például Petruska Magdolna és dr. Kis Imre verset mond, Horváth László grafikai alkotásokat mutat be, de több meglepetés is várható.   
Márciusban is érdekes témákkal jövünk: a tokaji labdarúgás elmúlt 50 évének történelmébe ad betekintést Réti József, de – a több mint 700 könyvvel büszkélkedő – Nemere István íróval is találkozhat a könyvtárat, kultúrát szerető publikum. Még márciusban a Holló családdal beszélgetünk, akik az erőemelésben elért sikereikről számolnak be.    
Áprilisban Nyesty György Álomlátás után című kötetének bemutatójára kerül sor. A könyv fő témája a parasztvilág.
A költészet napja (április 11.) keretében óvodai, általános és középiskolai diákoknak szavalóversenyeket rendezünk a könyvtári emlékévhez kapcsolódva.   
Az év második felének eseményeiről később adunk tájékoztatást, de fontos kiemelni, hogy külön ünnepséget szerveznünk majd a 60 éves könyvtár tiszteletére, méltó megünneplésére.
Programjainkhoz, eseményeinkhez jó szórakozást kívánunk! Találkozzunk a 950 éves Tokajban, a 60 éves városi könyvtárban!


Felhasználók értékelése: