top banner

Állva tapsolta meg a közönség Varnus Xavér produkcióját


Fotó: Erdős József

Varnus Xavér orgonaművész a város kulturális központjában (egykori zsinagógájában) adott teltházas hangversenyt magyarországi turnéjának első állomásaként október 24-én, vasárnap. A nemzetközileg is elismert orgonaművész a tavalyi évre meghirdetett hangversenyét pótolta idén, ami akkor a koronavírus okozta járvány miatt tolódott az idei esztendőre.

A Kanadában élő magyar orgonaművészt talán nem kell bemutatni senkinek, hiszen a földkerekség összes jelenetős orgonáján koncertezett már. Az íróként és médiaszemélyiségként is ismert Xavér pályafutása során eddig mintegy háromezer hangversenyt adott, amire „cirka” hatmillió jegy kelt el. Az ötvenhárom hanglemez mellett hatvanöt koncertfilmje és öt könyve jelent már meg. A közösségi videómegosztó oldalára feltöltött videóit huszonhat milliószor nézték meg.
-Most is csak néhány, köztük a tokaji koncertje miatt látogatott haza, ami nagy megtiszteltetés számunkra - mondta konferálásában a közönségnek dr. Fintor Gábor, a tokaji Kulturális Központ intézményvezetője.
- Valójában csak egyszer játszottam azóta, mióta megérkeztem Európába. Múlt pénteken a lipcsei Tamás -templomban léptem fel Bach sírja felett. Ez mindig a kezdés nálam, s ha az öregúr „nem pörögi ki magát a sírból” a koncert alatt, akkor az azt jelenti, hogy ez a koncert is rendben lesz - mondta el a Katlan Stábanak adott interjújában Xavér.
Tokaji koncertjén nem egyedül állt a közönség elé, két fiatal tehetségnek is lehetőséget adott a fellépésre (zongora, trombita), akik mind a maestro, mind a közönség megbecsülését elnyerték.
A Köztársasági Érdemrend Tiszti- és Középkeresztjét is birtokló művész előadásában Johann Sebastian Bach munkássága kapta a legnagyobb hangsúlyt, de számos, a nagyközönség számára ismert és kevésbé ismert szerző műveit is megszólaltatta. A művek között pedig amolyan „Xavérosan” az anekdotákkal tűzdelt átkötő szövegeivel, történeteivel szórakoztatta közönségét, és elmesélte azt is, hogy milyen körülmények között vásárolt templomot a Covid időszakában Kanadában (Varnus Hall).
- Részben semmit nem tudunk arról a korszakról, amikor Bach élt, erről semmi nem maradt fenn, hogy hogyan élt, hogyan játszott. De, mint ahogyan hihetünk a Szentírásnak, úgy hihetünk a Bach-i kottáknak, s ha bárki mást akar mondani az vagy fantáziál, vagy hazudik. Az emberek méltányolják azt a szabadságot, amikor a művész partneri viszonyban, összhangban van az előadott művel – zárta gondolatait Varnus Xavér.
A világhírű Varnus Xavér tokaji koncertjét a – teltházas - közönség álló, és vastapssal jutalmazta.Felhasználók értékelése: