top banner

Felújították a volt Szerencsi Cukorgyár egykori raktárépületét

2015. november 20-án az ÉMOP-2.1.1/F-14-2014-0001 „Kiemelt turisztikai attrakciók- és szolgáltatások fejlesztése” című projekt keretén belül átadták a volt Szerencsi Cukorgyár felújított raktárépületét.

Az ÉMOP-2.1.1/F-14-2014-0001 „Kiemelt turisztikai attrakciók- és szolgáltatások fejlesztése” projekt átfogó célja a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék komplex fejlesztése, melyen belül a térség hagyományain alapuló, a világörökségi helyszín kulturális infrastruktúráját hasznosító fejlesztések, kulturális, vallási, művészeti rendezvények és a hozzájuk szorosan kapcsolódó turisztikai szolgáltatások valósulnak meg. A programot az Észak-Magyarországi Operatív Program támogatásából valósítja meg a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. és a Borvidék 27 településének Önkormányzata összesen 2,3 milliárd forint fejlesztési beruházás keretében.

Szerencs Város Önkormányzata az egyedülálló fejlesztési projekten belül felújította a volt Szerencsi Cukorgyár egykori raktárépületét. Az átadón részt vett Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere, Dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő, Schultz Gábor, a Széchényi Programiroda Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint Salamin Miklós, építész, tervező.

A fejlesztés keretén belül a volt raktárépületet kívülről és belülről is felújították, valamint akadálymentesítették. Ennek köszönhetően az építészetileg értékes, helyi védelem alatt álló épület alkalmassá vált arra, hogy bemutathassa a település hírnevét adó szerencsi csokoládégyártás történet, meglévő tárgyi emlékeit, és létrehozzon egy helyi ipartörténeti múzeumot. A jövőben szeretnék itt kiállítani a városban rendezett Csokoládéfesztiválok nagyméretű csokoládéból készült szobrait, valamint létrehozni egy csokoládé panoptikumot. Ezen felül azt tervezi az Önkormányzat, hogy az épületben a látogatók bevonásával interaktív csokoládékészítésre is lehetőséget biztosít majd az érdeklődőknek.

Továbbá az épület a felújítással alkalmassá vált arra, hogy családbarát szolgáltatásokat is nyújtó turisztikai centrumot alakítsanak ki benne, amely - a település közlekedési csomóponti helyzetét tekintve - kiinduló pontja lehet a Tokaj-Hegyaljára induló túrák és biciklitúrák számára. A pályázat keretében 50 db kerékpár beszerzésére nyílt lehetősége az Önkormányzatnak.

A turisztikai centrum további eszközigénye, valamint az épület környezetének rendezése azonban újabb fejlesztési forrás bevonását igényli, ezért megvalósításukat egy későbbi ütemben tervezi az Önkormányzat.

Felhasználók értékelése: