top banner

Patricius Borház

A tokaji borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka.

A család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok Mátraalján és Tokaj-Hegyalján. Tokaj-Hegyalján az anyai felmenők, az Okolicsányiak Tokajban, Szegiben és Szőlőskén rendelkeztek ültetvényekkel és mindemellett jelentős köztisztségeket - alispán, országgyűlési képviselő - töltöttek be. Bodrogkisfaludon, a Várhegy – dűlőben épült fel a borház, az egykori uradalmi présház átalakításával. Volt ez az épület a Wolkenstein grófok, a Falkenheim grófok, a jezsuiták, a Rákócziak, a Széchenyi - Falkensteinek és a Hohenlohek tulajdona is.
Bár mindig csak egyszerű szőlőfeldolgozóként üzemelt, az 1867-ben megjelent Tokaj – Hegyaljai Albumban már szerepel.

Ennek a meglévő épületnek a megtartásával egy új, korszerű birtokközpont épült.

A tokaji Borház, a méltán híres tokaji aszú és más tokaji borok – például tokaji sárga muskotály – a világban mindenütt képviselik a magyar borok erényeit.

"Ez a hektárról – hektárra, szinte rögről – rögre újjáépített Borház Tokajban több mint szenvedély: egy a jövőre irányuló elhivatottság. Ezzel a fogadalommal vásároltuk meg a legjobb területeket, ahol szükséges volt, akár az öreg sorok irányának megváltoztatásával telepítettük újra őket, átválogatva, időnként eltávolítva a nem tökéletes tőkéket. Majd folytattuk egy műremek borászati feldolgozó létrehozásával, mely a borok elkészítése mellett pincelátogatásra, kóstolásra is lehetőséget ad. Elhivatottság, fogadalom – Ön dönti el. Ez a Patricius: a mi borunk és az Öné."

Kékessy Katinka

Kapcsolódó cikk: A Patricius Borház lett Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2013–ban


Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu

Utazástervező "mit" kategóriája
Pincelátogatás, borkóstolás
Tippek
Borbarátoknak
Nyitvatartás
Csak előzetes bejelentés alapján

Felhasználók értékelése: