top banner

Angyal Borászat és Szőlőbirtok

Tokaj-Hegyalja méltán híres bortermelő vidékének szívében Rátka község határában található az Angyal Borászat és Szőlőbirtok központja, mely a szőlő feldolgozás mellett otthont ad a 12 vendégszobának és annak a közel 1 kilométer hosszúságú pincének, mely egyedülálló a régióban. Kiváló helyszín akár családi kikapcsolódásra, de alkalmas baráti vagy céges találkozók lebonyolítására is. Ezen a helyén állt Rátka község szövetkezeti pincéje és feldolgozója, felette vendéglátásra kialakított kóstoló terem és terasz. A jelenlegi formájában látogatható borászat 2013 tavaszára került teljesen felújított állapotban a vendégeik birtokába.


A szőlészet

Közel harminc hektáros birtokunkon a Hegyalja jellegzetes három szőlőfajtáját, - Furmintot a területek 60%-án, Hárslevelűt a területek 30%-án és Sárga muskotályt pedig a területek 10%-án – termesztünk. A szőlő elhelyezkedése Szerencs város és Ond község déli és dél-keleti dűlőiben helyezkednek el. Ültetvényeinken a munka tél végén a metszéssel kezdődik, melyet a tám rendszer igazítás és a szálvesszők lekötése követ. Május elején amint a zöldhajtások intenzív növekedésbe kezdenek, szőlőmunkásaink kis csapata a hajtások kiválogatását és a drótok közé fűzését végzi. Amint a zöldmunkát elvégezték, következik a sorok fáradságos kézi kapálása. Évszázados hagyományainkhoz hűen a szőlő első vágását Péter és Pál napján kezdjük. A szüretig hátralévő időben a növényvédelmi és gépi talajmunkák mellett, még egy kézi kapálást és egy visszavágást végzünk el. A szüret kezdete előtt, - ami a régiónkban október elején kezdődik – három-négy héttel a szőlő kiablakolásával segítjük a fürtök megfelelő érését. Amennyiben az évjárat engedi a szüretet aszúzással kezdik az asszonyok, ezt követően szüretelők népes hada lepi el dűlőinket aki betakarítják gyümölcs javát. A késői szüretre kiválasztott dűlőket – miután megcsípte a dér –csak ezután takarítjuk be, ezen tételekből készítjük közkedvelt desszert borainkat. A téli fagy előtt traktoraink betakarják a szőlők tőkéinket, hogy kipihenjék az évet.

A borászat

A borászati munka a gyümölcs feldolgozásával kezdődik és a palackos érleléssel ér véget. A ládában beszállított szőlőt, zúzó bogyózással tárjuk fel, melyet egy napon keresztül saját levében áztatjuk. Az áztatást követően, pneumatikus présünkkel kíméletesen választjuk el a mustot a törkölytől. Az így kapott mustot tisztítjuk, majd irányított erjesztéssel erjesztjük. Legkiválóbb törkölyeinket, - mely a ház pálinkájának alapja - , bérfőzéssel állítjuk elő. A muskotály kivételével, tölgyfahordós érlelésnek vetjük alá borainkat, ennek hosszát és mértékét mindenkor az adott bor jellege és szakembereink elvárásai határozzák meg. A muskotályt a furminttól és a hárslevelűtől eltérően egyáltalán nem hordózzuk, reduktív eljárással készítjük el. A borkülönlegességeket minden esetben legalább két évig nem túl idős négy-hét éves hordókban érleljük készre. Ezekből készülnek az Aszúk és a Szamorodnik. Az érlelést lezáróan, a borokat palackozzuk, majd egy újabb úgynevezett – négy hónapos - palackos érlelés követően boraink a polcokra kerülnek.

Szobáink

Az épület 12 darab kétágyas szobával rendelkezik, melyek mindegyike fürdőszobával, LCD televízióval és „mini borbárral” felszerelt. Az ablakokból csodálatos kilátás nyílik Tokaj-Hegyalja változatos hegyvonulataira és nagy múltú községeire.

Angyal Spa

Borházunk földszintje ad otthont wellness szigetünknek ahol egy tágas jakuzzi-ból gyönyörködhetünk a festői tájban, vagy méregteleníthetünk kényelmes finn szaunánkban. Előre egyeztetett időpontban számos masszázs közül lehet választani. Legkülönlegesebb kezeléseink alapanyaga természetesen maga a szőlő!


Bővebb információ:

Tourinform Tokaj
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Tel.: +36 47 352125
E-mail: info@tokaj-turizmus.hu

Interaktív térkép
Szállás | Borpincék | Magánszállás
Utazástervező "mit" kategóriája
Pincelátogatás, borkóstolás | Wellness
Tippek
Borbarátoknak
Vendéglátó jellege
    Férőhely: 20-40 fő
Vendéglátóhely típusa
Borház | Borozó | Borozó | Pincészet

Felhasználók értékelése: