top banner

Móricz Zsigmond Emlékház

Prügy nevezetessége az 1897-ben épült tájház, melynek helyén állt a Móricz család által egykor lakott (1885-1892) parasztház.

Szerencstől tíz, Tokajtólhúsz kilométerre, a Taktaköz szívében található Prügy. A község irodalomtörténeti és idegenforgalmi nevezetessége a Móricz Zsigmond Emlékház, Tokaj-Hegyalja egyik jeles irodalmi kultuszhelye. Móricz Zsigmond itt töltötte gyermekkorának néhány meghatározó esztendejét. A napjainkban emlékházként működő, az 1897-ben végién épült, nádtetővel fedett, meszelt falú hármas osztású parasztház helyén állt az a ház, melyet Móricz Bálint 1887-ben vásárolt meg, s mely 1891. december 27-én éjjel leégett. 

Itt állandó kiállítás keretében megtekinthetők a 19. század végi paraszti élet bútorai, használati tárgyai, munkaeszközei; valamint helyi dokumentumokra, illetve azok másolataira, fényképekre, könyvekre, könyvritkaságokra épülő tárlat emlékezik meg Móricz Zsigmond életútjáról. A ház 1971 óta működik Móricz Zsigmond Emlékházként.

A kiállítás bútorai, használati tárgyai nem Móricz-relikviák, hanem a Taktaköz korabeli paraszti eszközei, használati tárgyai, melyeket Tassonyi András pedagógus gyűjtött össze.

A „Mint kagyló sebéből gyöngyszem” című állandó irodalomtörténeti kiállítás Móricz Zsigmond, illetve a Móricz család prügyi tartózkodásának éveit mutatja be. Ezeket az éveket eredeti dokumentumok – születési anyakönyvi kivonatok, levelek, térképek – nemes másolatai, illetve gazdag fotóanyag szemlélteti. A fotókat és dokumentumokat könyvmakettek teszik változatosabbá. A kiállítás érdekessége az ún. Fehér könyv másolatának közzététele, melynek eredeti példánya a Petőfi Irodalmi Múzeum könyvtörténeti ritkasága. A tárlat képeit olyan Móricz-művek részletei kötik össze, amelyek prügyi élményeket közvetítenek.

A Parasztportrék című állandó néprajzi kiállítás a 19-20. század fordulójának szegény-, illetve középparaszti világát mutatja be. A tárlat része egy korabeli bútorokkal és használati tárgyakkal berendezett tisztaszoba és pitvar. Ezt a belső teret olyan fotók egészítik ki, amelyek a hagyományos paraszti életet: munkát, szórakozást mutatják be. 

„Köszönöm Tügynek, a tügyieknek. Megtanítottak szenvedni már kisfiú korban. S ezzel megacélozták a szívemet. Hogy mindhalálig harcolni bírjak az ártatlan igazságért. Ezt Tügy tette.”

Móricz Zsigmond - Életem regénye, 1939


Cím: Prügy, Móricz Zsigmond út 13.
Vezető: Papné Derján Margit
Nyitva: minden héten szerdán és vasárnap 10 -16 óráig.


A tájház állandó kiállításai:

  • Móricz Zsigmond élete és kora
  • Paraszti életmód a 19-20. sz. fordulóján
Utazástervező "mit" kategóriája
Családos | Kiállítás
Tippek
Családoknak, barátoknak | Osztálykiránduláshoz | Kerékpárosoknak | Nyári szünidőre
Múzeumi adatok
Emlékmúzeum | Kiállitóhely | Múzeum | Történeti
Interaktív térkép
15 perc | Látnivaló

Felhasználók értékelése: