top banner

Götz Pincészet

A Götz Pincészet tradicionális családi pincészete a magas minőségű borok létrehozását tűzte ki célul, amelyek elkészítésének folyamatát különös gondosság jellemez a szőlőműveléstől kezdve, a bor érlelésén át egészen a palackozásig.

A Götz Pincészet egy kis sváb településen, a festői környezetben elhelyezkedő Hercegkúton található meg, ami Sárospataktól mintegy 3 kilométer távolságra fekszik. A faluban két pincesor található meg, a Kőporosi és a Gombos-hegyi, 2002 óta mindkettő a világörökség részét képezi.
Magyarország borainak Európa szerte mindig nagy neve volt. A Tokaj Borvidék azonban a világhírű borkülönlegességek hazája. A Tokaji bor egy magyar különlegesség, amelyet sokszor próbáltak már utánozni, de ez soha nem sikerült, még a legnehezebb időkben is fönntartotta hírnevét.
Az utóbbi tíz évben a tokaji aszúborok megmenekültek a feledés homályától.
Átható és hosszan visszacsengő illatok és aromák színelőadásával találkozunk itt, amelyekhez hasonlót sehol másutt a világon nem találhatunk.
A borkülönlegességek mellett teret hódítanak a friss, gyümölcsös minőségi borok is, ezek kóstolásával a borvidék egy új arcával ismerkedhetünk meg.
A szőlő és a bor szeretete, csodálata és a munka tisztelete családi örökségként meghatározó szerepet játszik a Götz Pincészet életében. Családi vállalkozásunk 17 hektáron elterülő, kitűnő fekvésű, első osztályú szőlőterületei összesen hat dűlőben helyezkednek el.
Ezek kiváló lehetőséget adnak arra, hogy az összes típusú tokaji bort elkészítsük. A déli, délnyugati fekvésű, régebbi és újabb telepítésű dűlőiben a hagyományos tokaji szőlőfajták mindegyike megtalálható.
A szőlőültetvények Tolcsván a Kincsem és a Bartalos, Sárazsadány határában a Zsadányi, és Sárospatak közelében a Csécsi, a Darnő és a Szegfű dűlőkben helyezkednek el.
A minőség elengedhetetlen eleme a jó pince. A Götz Pincészet riolit-tufába vájt pincében érleli a borokat, amely 9 °C fokos állandó hőmérsékletet tart télen-nyáron. A hordókban borkülönlegességeket érlelünk, tárolunk.
A magas páratartalom és a hordókban érlelődő borból származó vegyületek táplálják a pincék falán megjelenő gombatelepeket, a nemespenészt (Cladosporium cellare), amelyek összefüggő réteget képeznek, és egyben a jó pinceklímát is biztosítják.

A megtermelt szőlőt és aszúszemeket a családi gazdaságunk dolgozza fel, amelyekből minőségi borokat és borkülönlegességeket készítünk. Ezeket a Hercegkúton elhelyezkedő, a világörökség részét képező négyszintes Gombos-hegyi pincesoron lévő pincészetben érleljük.


Bővebb információ:

Tel.: +36308649032, +36307479230
Interaktív térkép
Borpincék
Utazástervező "mit" kategóriája
Pincelátogatás, borkóstolás
Tippek
Borbarátoknak | Családoknak, barátoknak
Vendéglátóhely típusa
Pincészet

Felhasználók értékelése: