top banner

A világ, ahogy én látom - Horváth Miklós fotókiállítása

A forradalom évében (1956) születtem. Még általános iskolában kezdtem el a fényképezést egy “FED-2” típusú masinával (“szovjet gyár acélja adta”). Ez folytatódott a gimis időszakban is, de inkább csak eseményekhez kötődve (pl. osztálykirándulás).Az egyetemi időszak valahogy kimaradt.
Valamikor a 80-as évek elején, már az első munkahelyemen, sikerült szert tennem egy “Chinon CM-3” tükörreflexes gépre. Ez már majdnem olyan volt, mint egy fényképezőgép. Kicsit később ezt egy “Chinon CM-4”-re “konvertáltam”, hogy vehessek hozzá egy “zumot”, mert ilyet menetesben nem gyártottak. Egy “35-150-es Oczek macro-zoom” beszerzésére futotta. Ez már maga volt a kánaán és egészen a 2005-ben beköszöntött “villanyos” korszakomig kitartott. Az „analóg” időszakban elég sok fekete-fehér nagyítást készítettem a cég kb. másfél négyzetméter alapterületű „fotólaborjában”. Sok képet őrzök ebből az időszakból is. Utazásaim során ekkor elsősorban diára dolgoztam.

A „digitális” korszakban egészen 2010-ig egy Fuji FinePix S7000-sel nyomultam. Egész használható kis gép volt, de aztán mégis lecseréltem egy újabbra. Egy Fuji FinePix S1600-al próbálkoztam, de ezzel már nem voltam annyira elégedett. Nem is tartott soká, 2011 júniusában megleptem magam egy Fuji FinePix HS10-zel. Ez már tényleg majdnem olyan volt, mint egy fényképezőgép. Újra megkedveltem a fotózást. Különösen a teléjét és makróját kedveltem. Márkahűségemet feladva, 2016 júniusában egy Sony Cyber-Shot DSC-HX400V mellett döntöttem. Ez is csak egy kompakt gép, de 20 megapixeles és eszméletlen nagy zoomtartományt fog át. Hamar megszoktam és egy darabig biztosan el leszek vele.

Az Élet és Tudomány ÉT-galéria rovatában 2006 óta jelennek meg képeim (eddig 76). Képeim megtalálhatók a honlapomon (vilaglex.hu/Kepek.htm), azindafoto.hu/hmika címen és sokat találtam több más helyen is. (Időnként „felhasználják csak úgy” némelyiket.)

2010-ben léptem be a Helios-Art fotóklubba és minden évben több kiállításon jelennek meg képeim.

Ezen kívül néhány pályázatra küldött képem is megjelent kiállításokon.

Ahogy az összeválogatott anyagból is látható több „műfajban” is készítek fényképeket, de a természetfotózás áll a legközelebb hozzám. Ezen belül elsősorban a makrókat és az állatportrékat kedvelem. A kiállítás helyéhez kötődve beválogattam Tokajban és a környékben készült képeket és kedvenc témáim közül is.
Az „apróságok” (rovarok, vízcseppek) egy Raynox makró előtétlencsével készültek, nagyrészt a saját kertemben. Napfényes, szélcsendes reggeleken időnként eltöltök hosszabb-rövidebb időt ilyen témák fényképezésével.
Sok fényképet készítek a környéken, a városban, állatkertben és más helyeken is.

Párszor próbálkoztam „vízbecseppenés” megörökítésével is. Ehhez kicsit komolyabb eszközökre lenne szükség, de azért néha besikerül egy-két kép.

Felhasználók értékelése: